Jun 16, 2012

best ke braces?

selamat pagi semua! 
aku bangun pagi ni terus hadap laptop ni. 
nak share dengan kalians sikit pasal braces.
 kalau tak nak baca tak apa aku tak kisah. 
( tak kisah lar sangat kan, padahal dalam hati "bacalar~bacalar" ) haha

beberapa hari yang lepas aku ada pergi uptown weh, 
then terbeli earphone yang x seberapa comel an.
akak jual tu tanya aku,

"dik2 pasang kat mna?"
"berapa kena ni dik?"
"dia bukan ada macam2 bentuk ke dik?"

then aku pun macam blur jap, baru answer.
bila sampai dekat part macam2 bentuk tu, aku pending jap,
" errrrrrrrrrrr". 
"ada eh? oh, x nampak lagi lar, tapi pernah dengar kawan cakap ada."
then akak tu cakap "nak macam tu baru cantik."

mak aii, akak ni nak kasi gigi tersusun rapi ke tak weh?.
so meh kita tengok ada ke tak macam2 bentuk tuh yee.
.
.
.
.
.
.
.
.

semua gambar dibawah ni ehsan dari encik google. 


ok yang ni ce kalians tengok betul-2 bentuk dia adalah Hello Kitty
yang sebenarnya bentuk tu adalah elastic bukan dari besi braces tu sendiri.
so, kalau mana-2 klinik yang ada macam ini untung kan? 



ok yang ni pulak bentuk mickey mouse, tapi cuma yang kuning tuh sahaja, 
yang lain normal elastic.


this is the normal elastic, ngee
aku pakai yang cengini je.
boleh pilih macam-2 kaler. :)



ok yang ni punya ceramic braces or clear braces aku tak pasti,
tapi yang ni memang x berapa nampak sangat lar kalau kalians pakai.
ala-ala justin bieber tuh. :P



then yang ni gold braces,
emas betul ke?
aku rasa tak kot, maybe kaler dia je yang menampakkan seakan gold.
kalau pencuri ingat gold betul ,
mamposs di culik diorang weh. haha



lingual braces.
qege (harga) dia agak mahal.
yang ni dokor pasang kedalam, 
so, memang tak nampak langsung.
tak ada siapa pun tahu yang anda sedang berbraces,
tup-tup gigi cantik. bhahahahah


 ini adalah elastic tuh yang belum dipasangkan.
macam pelangi kan?
suka aku nengok.


* untuk bulan ini elastic aku light green + dark green*
sakit sebab besi makin tebal. >.<


untuk info lagi banyak yang amat.
ce lawat sini. :)
doktor gigi intanberlian

21 comments:

Anonymous said...

Nak tanya! Nak tanya.. bape yea nk buat braces ni? nak taw harga dia, dh lama dah survey harga ni, huhu

Aldy Shah said...

Nak tanya! Nak tanya.. bape yea nk buat braces ni? nak taw harga dia, dh lama dah survey harga ni, huhu

gigiAriEma said...

aldy : ok, yg gg pasang ni total 3500.
byr bulan2 200,
first pasang *kira mcm deposit la, 1000 kot. lupa dah.

aleen aiden said...

tunggu masa. aku pon nak ratakan gigi jugak. keh3

onie said...

buat masa ni dah abih berapa ratus?nak buat tapi banyak lagi kena pebetoi gigi ni,adoiii

gigiAriEma said...

aleen aiden : wahh cpt, nty msti cntek. :)

gigiAriEma said...

onie : skrg dah abeh 1000+200+800=2000 larh jumlarh nye. :)

nak betoi kn yg mna?

Aldy Shah said...

Oh,boleh tahan kos braces ni yea,InsyaAllah next year sy akan mula pakai braces, wah! boleh jd geng nnti,huhu...

shida'R said...

xtau nk ckp best x best sbb..xpenah pkai..tp tgk org len pkai cam ok jer slesa..huhu..

syafiqakarim said...

err..nanti da kemampuan sket wa buat.
benda ni da mcm trend je skg
haha

THE LEKAT LEKIT STORY said...

budget blh tahan jugak.. takpe la.. gigi senget skit. tak berapa kaya. kekekekeke

Intanberlian said...

hi adik bergigi besi. weee samalah kite. tapi akak dah buka. hehe. btw take a good care of your braces. i mean good oral hygiene. all the best.

gigiAriEma said...

Shida'r : hehe. Lama dah pakai selesa, klw bru2 x selesa. Ngee

gigiAriEma said...

Syafiqakarim : hehe. Trend ke? Tp wa pkai sbb nk kasi susun ini gigi. :p

gigiAriEma said...

LekatLekit : hehe. Senget tp dh cntik n suami syg pon bahagia dh kn. :D

gigiAriEma said...

Dr.intanberlian : wahh mst gg dktor dh cntik kn. Ngee. Can i know mean oral hygine doc??

nuyui a.k.a miss YUI said...

oh..mcm2 jns ea..

p/s: popiah tu leh aje lau nak pos =)

Onitsuka_hana said...

mahalnya.huhu tapi nak gigit cantik. degar kata kalu dah dewasa, mesti ambik masa lama nak tanggalkan balik benda rtu

De'din said...

awat x letak gmbar pagar ang ?
haha

# sakit aihh mata,, trng menerang warna

zati embong said...

mahal jgak eh pakai braces ni.

hamzah ian said...

bantak jenis rupanya.. baru ku tahu.. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...