Jan 19, 2011

sayangi lah gigi kalian

gigi cakap :: assalamualaikum gigi2 cantek sekalian...ngeeee

ntah kenape tetibe aku berasa nak buat entry tentang gigiAku..hhehehe..
semua ade gigi kan?nganga mulut meh aku nak cek..  ^.^
kebetulan entry nih sama tajuk dengan blog aku.korang mesti tertanya-tanya kenape aku letak nama blog aku gigiAku?

kalau tak tertanya-tanya pun tak pe.aku tak kesah.janji aku nak kasi tau jugak kat sini. :p
bukan sebab gigi aku nih santek sangat-sangat tapi sebab gigi aku tak seberape tersusun dengan kemas dan ade gak yang tanya bila nak pakai braces?pakai la braces nanti gigi cantek,takot ke?
ape ko egat aku tak nak pakai ke ha.huhu.nak la sangat tapi nak buat cane macam-macam citer pulak aku dengar. ade yang cakap tak boleh sebab ubah ciptaan Allah, ade yang cakap boleh.mana satu nih?aduyai..
buat masa sekarang nih stop thinking about that ok miera? 0_o
sebab ape?sebab ape nak stop?hihi. pengaruh besar oleh my ibu larh. Dulu masa aku kecik-kecik my ibu asyik pujuk je aku pakai braces nih.time tu aku takut lagi tau then bila aku dah besar terdetik dah nak sangat pakai braces ni bertambah-tambah semangat lagi lar bila gigi susu bagi dorongan sama.
pergi lar klinik gigi dengan my ibu buat apointment dengan doktor gigi.awal oo aku pergi.punya lar semangat.! masuk-masuk doktor cek gigiaku then >>
doktor gigi :: umur kamo berape?
aku :: 18 doktor.kenape?
doktor gigi :: kamu boleh pakai braces tapi cuma kamo tak boleh lar buat dekat sini.sebab klinik kerajan ni cuma ambil student yang umur 17 tahun kebawah je.maaf lar.kalau kamu nak buat jugak kamu kena pergi ke klinik swasta lar.
aku:: yeker doktor.hmm..xpe larh.ok.terima kasih.
aku dengan berwajahkan muram keluar dari bilik tu then pergi dekat my ibu terus kasi tau yang tak boleh buat dah. :(
kena pergi dekat klinik swasta. mahal sikit lar.
myibu cakap :: kaklong study pandai-pandai nanti dah kerja kalau nak pakai juga buat la.

tu ayat masa dulu-dulu.tapi sekarang tahu tak my ibu cakap ape?
"kaklong Allah dah bagi tuh ade hikmah dia. tak payah lar buat. senyum tuh manis jugak."kihkihkihkih....
dengan seronok nye aku tersenyum lebar ketika itu. n_n . kejap jer lar lebar lepas tu tak de dah.hee..

nama blog nih mula-mula dulu bukan gigiAku taw.tapi saiaAriema maksudnya saya amiera,ariema tuh terbalikkan jia.ngee... c( :
satu hari ni aku saje lar nak maen teka-teka dengan gigi susu.aku suruh dia teka ape nama blog aku?
dengan spontannya dia jawab gigi kot.. eheeh! dalam banyak-banyak nama gigi jugak yang dia teka.hahaha.
lepas je kejadian tuh aku berpikir-pikir nak tukar nama blog nih ke >> gigiAku <<
dan tertukar sudah larh nama blog ini.


ops!suda melalut kot nih.hee.

sebab ape tawu tak kalian?? mungkin sebab gara-gara gadis yang bernama eyka ni. 0_o

tag2


eyka datang di shoutbox aku dia cakap ::


  • lebih kurg la..domoo tadi path gg la..bole la awk...plesss~ *mke simpti nak kena sepak...haha*
    2011-01-19 1:01 PM
     
    #
  • gigiaku hehehe.gigi xcukup eyh? :P
    2011-01-19 12:53 PM
     
    #
  • eyka dtg curi gigi kat cini...hahaha:)
    2011-01-19 12:47 PM
     
    #
  • eyka eyka dtg cni..2011-01-1


hehe.nampak kan eyka nak gigi aku.dengan berbaik hatinye aku pon bagi lar gigi aku.
dan sekarang gigi aku >>



tengok gigi atas tuh dah tak de kan? sebab aku bagi dekat eyka lar.hehe.sian dia tak de gigi. aku bagi la.
baik tak?baik tak?ngeeee.....
kebetulan gigi aku tengah banyak sekarang nih.haha.
pesanan untuk eyka >> jaga gigi taw.!*walaupun sebenarnya eyka punya gigi cantek c( :


Kadangkala kita hairan kan kenapa gigi terlalu kerap sakit sedangkan kita berus gigi pagi dan malam.
Sakit gigi jugak dikaitkan dengan berlakunya "geseran" gigi pada waktu tidur malam. ni semua berlaku di luar sedar di mana gigi dirapatkan dengan kuat dan digeser seperti mengunyah sesuatu yang keras. Bunyi geseran boleh kedengaran terutama pada kanak-kanak kecil. Bila ada gigi yang terkena pada gusi,maka keesokan akan mulalah sakit pada gusi tersebut.

Kenapa berlaku geseran pada gigi?
Jawapanya ialah stress.

Orang yang stress akan melepaskan perasaanya pada gigi sewaktu tidur malam. Ini lebih parah jika ia mengambil makanan yang mendatangkan elergi . Berjumpa dengan doktor boleh dilakukan untuk meratakan gigi .

kita boleh jugak guna herba berbuku (monokot)untuk perawatan gigi macam buku jagung,buku tebu,buku buluh dan lain-lain lagi. Apapun yang lebih baik, perasaan itu boleh menjadi tenang dengan memperbanyakan membaca al Quran dan berzikir. amin .

semoga gigi kalian cantek-cantek belake. (: 


tengs 2 mr.google





9 comments:

Eyka said...

suke! suke! hahaha:) mecasih la gg 2..eyka akn simpn sampai bila2..hahaha^^

gigiAriEma said...

hehe. ur most welcome dear!!
simpan taw.jgn kasi elang.ngeee.... 0_o
mmuuaahahaha!!

Fitrihadi.com said...

woo my friend ada yang gesel gigi masa dia tido..macam ngeri je dengar..

Eyka said...

hehehee:) okei2~^^

tomatokering :) said...

hoho , gg ceq pon xdak la cantekk sgt . kekeke :P

BilaGadisBercerita said...

gg caye pun lagi ta cantik.. huhu.. xpe.. ada org still maw lagi. hehe

De'din said...

owh !
baru aku tau nma tuan blog ni miera !
haha

p/s : pnjangnya entry..
x larat nak baca

gigiAriEma said...

fitrihadi : huhui.ngeri tuh.kena bwk g jumpe doktor.kikiki :P

tomatokering : kita serupa dear.ngee.. peace!! ^.^

bilagadisbercerita : haha.sttement berani mati. mr.A dah de.terima seadenye.kikiki

de'din : hoohohooho..my name is miera..what your name? i dun know la.. ahaks!!
pnjg st ka?xpa2 bljar dari pengalaman. :)
maceh..

De'din said...

nama cheq john rambo !
haha
dulu2 aku dok buat entri panjang2 lah
tpi ada otai2 blogger
pesan jgn buat pnjang2
takut reader x minat nak baca sgt
kadang2 cita tu best untuk kita
tpi untuk reader maybe berbeza

tpi ada juga otai2 blogger yg kata
aku tulis panjang ka pendek ka ?
bukan kacau owg
ini blog aku

so, pandai2 lah pilih !
hehe

p/s: kalo erndek tu jgn pendek sgt

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...