Jan 3, 2011

kacau bubur asyura

assalamualaikum.
kali nih entry aku tentang makanan pulak nah?hehe
bubur asyura. korang tawu tak macam mana qupenyo?
meh meh sini semua rapat2 kita dengar ini cerita  macam mana nak kacau bubur asyura??
nama pun kacau?
masti la kacau je..haha..senang ke?
tak !!!!!
mula mula nak kacau tuh an memang best la sebab bubur tu air lagi tak likat lagi.
bila dah lame2 kacau mula lar B.A nih nak likat.
time nih sape-sape yang tengah kacau pun buleh ngaku kalah tau.
sebab ape??? 
tanya lar sape-sape yang penah kacau B.A nih.hahaha.
lenguh derr~~ :p
last-last geng makcik-makcik gak la yang kena kacau.hehe.
=
=
=
=
=
=
=
=

ramuan dia agak senang la.
nak tawu ape?

tarrraaarrrrr!!!!!




ok.ni la ramuan2 dia. senang kan?
tp kalau nak buat kena la guna kawah besar.
kalau takat guna kuali dalam dapur tuh.alamat nya.......????
aku tak tau nak jadi ape,cuda korang try.kalau berani la kn?hehe
selalunya buat B.A ni reramai tau.baru la nampak pertalian saudara dia tu. :)
orang cakap B.A ni ada sangkut paut dengan bahtera nabi nuh dulu.
tau nape?
haa....
ok.ce kita lihat ramuan dia >>
semua campur - campur sekali kan?
dulu atas bahtera nabi tu makanan xde sangat yang ada semua macam bahan - bahan tuh la.
tapi x sama sangat la.
then bila nak makan masak macam nih la.campur-campur jia semua. :)

ok.tepung beras satu lagi.nih memang special.!
tawu nape?

(A)

+

(B)

=

(C)

haaa.............
penah buat tak?hehe
cara dia ==>> A masuk kat dalam lubang B tuh
==>>pusing b tu pakai pemegang dia.
==>> sampai keluar air dan beras yang sudah hancur macam C.
nampak tak?

menarik kan???
bendealah C tuh ada lagi taw kat rumah mak tok aku.
korang ada?
tak ada nak bagi pinjam.hehe.

dah siap tepung beras kita.
panas kan api.*tu bagi yang pakai dapu gas*
yang pakai arang kita cucuh api la.hehe
letak terus kawah besar kat atas tuh.
pas panas sikit kawah tu.
masuk kan terus santan dalam 2 kilo.[banyak taw]
kacau - kacau pastu masuk kan ubi.



kacau lagi.
dalam bape minit tu masukkan pulak daun pandan.
*nak kasi ade bau harum sikit.hehe.baru selere nak makan



>> masukkan kacang tanah.

>> kacang hijau

>> jagung.hehe.[teringat something!]
kereta wan mohd adnin :: kaler memang piur kuning
pengarah urusan :: wama bina sdn bhd.
aku,suha,kak huda memang selalu ejek dia dengan JAGUNG!haha.*sorry nah.

ramuan yang tadi tu kita kacau - kacau sampai la sebati semua tu.then >>

masuk kan gula.
kacau2.sampai la jadi bubur asyura~~

dan hasil nya ==>>
jengjengjeng!!! :)



ok.kat sini aku nak tag kan untuk
intan sebab dia xdapat balik kampung hari tu
suha & kak huda ::: sebab ada jagung kat sini.hehe


p/s :: kalau korang perasan la.kalau tak pun xpe.aku lupa nak snap pic santan sebagai ramuan dia. :)

3 comments:

BilaGadisBercerita said...

haha.. sapa ajaq ni?

saiaAriEma said...

haha.kami tengok sendiri la rituh an balik kg.depa jia yang x balik rituh..

BilaGadisBercerita said...

haha..kak intan taq kaklong.. check it

http://bilagadisbercerita.blogspot.com/2011/01/sporting-couple-contest.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...