Feb 14, 2011

waa!!! gigi takut dengan benda tu...!!!

by encik google

assalamualaikum...salam maulidur rasul.. 
bangun pagi kemas rumah masak2..baru la gigi boleh ngadap lappy nak date dengan blog..hehe..
wa....gigi takut dah lor sekarang dengan alat timbang berat..sekarang ni kan gigi tengah practikal stay kat rumah. my ibu masak sedap2. makan pun terlebih-lebih. Lain la kalau gigi dekat kulim makan pun tak seberapa nak lalu...haha..gigi ulang sekali lagi 
TAK SEBERAPA NAK LALU~~~
tapi sekarang rasa macam dah terlebih isi je nih.. Gigi berusaha nak kurang kan isi gigi ambil inisiatif untuk puasa sunat. Puasa ganti dah habes..hehe. selain pada tu gigi dapat petua sihat untuk diet tau.. meh la dekat-dekat..gigi nak shear dengan hampa semua ni......


22 petua sihat untuk diet
1. korang kena elakkan berfikir "kalau aku tak sentuh makanan tuh lar cara terbaik untuk aku turunkan berat badan"..oh!tidak2...korang makan lar secukupnya and atur keperluan korang nak makan tuh dengan otak korang yang bijak tuh tau.

2.Pada korang dok makan cikedis a.k.a jajan tuh baik korang pergi potong buah-buahan kegemaran korang yang sedap tuh. ni bagi menggantikan makan yang tak sihat tu.

3.korang kena elak kan ambil makanan ringan dari balang terus makan.
cth :: stay depan tv sambil pegang balang yang dalam tuh berisi cikedis @ jajan lar.
kalau kita makan cam tuh ade kita nak sedar kita dah makan berapa banyak?haha..gigi pun tak sedar..kadang-kadang sampai habis satu balang. :P
kalau boleh tuh ambil segengam je!hihi

4.kalau korang suka makan roti. korang beli roti yang berserat tau.

5. LEMAK >>> ok nih memang kita takut gak kan. so kita kena elakkan makan makanan yang lebih pada 10% lemak tau.

6. Rajinkan diri macam rajin nak update blog nih dengan catat makanan yang kita makan dalam masa 2 minggu.cayalarh!korang akan terkejut.. :P

7. kalau nak makan mentega. makan mentega yang lemak rendah.

8. bawak botol air minum ke mana je pon korang pergi..[gigi sedang mencuba yang nih..hehe]
 kalau kita dah ade air botol mesti lar kita dapat kurang kan air manis2 tuh. jimat duit. jimat isi..hahaha

9. yang ni gigi suka..hehe..CARILAr TEMAN ATAU MACAM PASANGAN KORANG UNTUK DIET SAMA2.romantik ape.....hehe..dengan cara ni kita dapat motivasikan diri kita dan pasangan kita untuk berdiet tau..

10. kalau korang suka ngunyah roti dalam perjalanan or kemana saje.buangkan tabiat tuh yea.. 

11. air mineral memang kena banyakkan..air putih pun sama jenis la kan..

12. kalau korang suka masak, korang masak sayuran yang rendah kalori tapi jangan la pergi masak lama2 pulak kang hilang pulak khasiat dia kan.

13. kalau korang dah terbiasa makan besar hujung minggu nih,usahakan diri tuh sikit dengan simpan makanan ringan yang rendah lemak and kalori dalam peti ais rumah korang tu.

14. pilihlar bahagian paling kecil masa korang memesan menu di restoran.

15. senang cita korang beli mesin pengisar jus buah tuh.buat kat rumah kan senang. ce korang try buat jus sayur..hehe..vitamin pun banyak tau.[gigi tak cuba lagi.tunggu korang cuba dulu..hihih]

16. haa!ssalad! korang ingat dia selamat ke?eh..tak2...selalu kita mesti makan dengan mayonis and keju. macam tuh dah jadi tambah lemak kan?

17. berus gigi kalau korang rasa nak menguyah makanan tu datang. kalau korang dah berus gigi rasa makanan pun dah tak sedap oo...

18. pilih lar makanan yang direbus, berkuah, dikukus atau dibakar sebelum korang memilih makanan bergorang...hehe :)

19. ce korang tengok wanita langsing memesan makanan .ambil tahu dan jadikan rahsia mereka, sebagai rahsia kita jugak..hehe[jangan usha lama2 pulak]

20. guna sepit untuk mempelambatkan cara makan korang..haha..kompom lambatkan..pada kita guna tangan, kalau yang sekali tangan jenis yang besar tuh.,mau tak nye suap bayak?hihi


21. suka makan coklat?? pilih lar coklat yang rendah lemak.. :)


22. kalau time period, keinginan nak makan tuh membuak-buak kan?hehe..ce korang try makan kacang badam untuk meneutralkan keinginan tu. badam boleh mengurangkan keinginan kita untuk mengunyah makan manis tau.. :)


selamat mencuba!! cekidout !!!


39 comments:

F.I.C.K.R.Y said...

Alaa.. macam mana ni? Fikk suka makan chekedis! Dah boleh sama taraf macam ketagih minum air daun ketum hakhakhakk..

Hmm..

Susah la nak kurus camni.
(=___=')

aLieF si Muncung ManiS said...

gigi,diet tu diet juga..jgn sampai tak makan taw..nanti gigi sakit..okay..jaga kesihatan gigi taw..

nub said...

nanti nak petua gigi cntek.. hahaha

gigiAriEma said...

fik : haha..dasyat dah tuh fik..sedap ke air ketum? :P

gigiAriEma said...

alief : ok2 baik gusi..gigi sentiasa mnjga kchtan.. :P

gigiAriEma said...

nub : nak petua ggi cantek?hahaha..
meh nak tlog gosok gigi tu trus.. :P

Rockstar Chan said...

tips yg berguna :)

! Encik Nakal ! said...

nak petua cantikkan gigi jugak~~~hohoho

KiRaNA said...

air ketum mmg sedap n sihat..hehehhe

zaty luvlianncezzz said...

hahaha..i dun nee diet..
x cukup berat bdn..waaa!!!

Intan Izzatul said...

tak payah nak diet,, selagi boleh makan, makan saja!

bunga said...

tq2..nak cuba la..yaaaaahhhhh..iyaaaahhh..iyaahhh..tiba2 mood senaman datang..hakakhaahkk..

khairul hisyam said...

bagus nye.. kene cuba.. selamat memcuuba untuk diri sendiri :P

aqish basir said...

kalau diet sgt pon tak elok,sebab nak kene kawal makanan depan mata hehe

kalau dah kurus,tak payah diet tapi senaman je..untuk badan sihat hehe

shahjiehan said...

suka coklat!!! hahahaha

KUREKURE COMEL said...

ok..ok...semua mina buat....
tp......mengigil tgn wooooo..
mcm parkison xdpt mkn...hehehe

zati embong said...

diet?jat da kena start diet.huhu..tapi jat xsuka makan sayur.hihi

Eija Hassan said...

entry yg sgtt bgus.wee~
boleh kurus arh pas ni. <3

f_aRa_aINa989 said...

mahu kurus jugakk...


huhu..


:(

gigiAriEma said...

rockstar chan : yup2..guna2 gak.. :P

gigiAriEma said...

encik nakal : jgn nakal sgt..nanti gigi gigit..hahaha :P

gigiAriEma said...

kirana : aiii ckp mcm dok minum ja...hahaha

gigiAriEma said...

zaty : haha..mkn la byk2!! :)

gigiAriEma said...

intan : haha..cek krus dah xpa la cek kta gutu...kamek nih berisi :P

gigiAriEma said...

bunga : iyahhhhhh...hehe...jgn lupa cuba jaya!hehe

gigiAriEma said...

khairul hisham : haha..selamat mencuba..jgn lupa dah kurus gtaw gigi..ngeee

gigiAriEma said...

aqish : hehe..toy gak tuh..senaman pon mls cane ni....huhuhu

gigiAriEma said...

shahjihan : haha.mkn la coklat! :P

gigiAriEma said...

mina: haha..cube takat yg mampu pon dah ok..jgn la smpai ketaq2....kang sakit plak..hehe

gigiAriEma said...

jat : ta suka?wahh...sedap la sayur..cuba la mkn.. hehe

gigiAriEma said...

eija : haha..memang bole kurus pon eija pasni..cuba jaya tau..haha

gigiAriEma said...

faina : cuba la syg..hehe..pelan2..bole kurus kot..

eja said...

wajib baca!!! sebb eja tgh nk kurgkn bert badan...eja da 2hr xmkn nsi...woooohhh..seksa beb!!!

gigiAriEma said...

haa..elok la tuh..ce eja try yg nih..hehe

YanaMIB said...

i loike petua no. 22 tu..xtau la kacang ada kelebihan eh..harus dicoba~ ^_^

PeNgEmiS dUniA said...

nak petua cari tambah bert badan lak !

gigiAriEma said...

yana : gigi pun loike2..hehe...cuba jaya yea.. :)

gigiAriEma said...

pengemis dunia : haha..sgt senang!mkn larh appeton! :P

mikeon9 said...

usaha-usaha yang bagus untuk diet tapi kalau nak tips yang lebih profesional dalam berdiet, nak cadangkan cik gigi visit blog darkbatman.com.. freelance trainer dalam berdiet :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...